Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Please be aware that the content of this thread may be outdated and no longer applicable.

CreekDK

[Crash] - Game client crashes after displaying "Early access" welcome message

Recommended Posts

CreekDK    3

Bug Submission:

Category: Crash

Platform: PC

Issue Title: Game client crashes after displaying "Early access" welcome message

Issue Description: I've run the game several times today, but now it keeps closing the client a few seconds after startup.

Snippet from log file:

Sep 01 13:22:17 -- ### ABORTING: FATAL SCRIPT ERROR ###

client/strict.lua:30: variable 'EARLY_ACCESS_IMMINENT' is not declared

I tried verifying Steam game files and I tried reinstalling the game files through Steam. No luck.

I am a professional QA Tester. Let me know if you need more info from me regarding this issue. :)

Steps to Reproduce: N/A

Perhaps you can reproduce it by impersonating my account? My Steam ID: CreekDK

Share this post


Link to post
Share on other sites
tehsaccade    0

Hi - I noticed yesterday when I was playing that the new build is coming today or tomorrow - I am also having this problem.

Perhaps it is related to the update, as the game works neither on hp laptop, Uber-PC or even my neighbours.

I think that the game will be back. This must be some away team error.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tehsaccade    0

Been meaning to do the new shadowrun berlin campaign anyway :p

This seems like a great opportunity to put the hardcore Invisible Inc tactical skills to use!
I spent most of last night trying to revive one character... Took me about 1 hour - Deckard sold everything the team owned, bar the medgel, for bullets - but everyone escaped alive!!! (except the 6 dead guards).

Tense. I hope it's back online soon! I wanna revel in the amazingness that is a team with no kit or upgrades at all on day 3!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Verminus    0

Yea, I'm having the same problem, Game auto-quits/ crashes on startup straight after it gets to the "early access" popup. was working fine a few hours ago though.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Palpetinus    839

It's most likely because of the new build.

"client/strict.lua:30: variable 'EARLY_ACCESS_IMMINENT' is not declared"

I assume they messed something up with that.

Klei pls.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was about to post a new thread here about this but see multiple people have beaten me. I'm on a macbook pro, could play last night but not this morning. Doesn't let me get to first screen, just black screen on startup. This is part of why we saved huge $3 though right? To have a semi-playable game and be their (paying) beta testers for them :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joopac    13

I am having the same problem, so I guess it is about the update. Wish they had announced it before though...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exit0sus    1

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.


You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GameMonkey    0

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

 

This worked for me as well. At least it can start now. Thanks! :-) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Uberosh    3

l think this Timer bug, because:

3-10 days when update deployed - no lag on start and something other

2 days ---> LONG LOADING

1 day ---> Crash crash crashhhhh :C

Share this post


Link to post
Share on other sites
CreekDK    3

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

 

Worked for me too.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spinecone    1

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

 

 

Huh. And here I was reinstalling graphics drivers and the like to try and get this working. Any ETA on a fix?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Exit0sus    1

I should probably clarify that when I used quotes around "fix", I didn't mean that it's not a real fix - there's no side effects or anything.

 

The thing causing the crash is that Klei must have forgotten to assign a value to the EARLY_ACCESS_IMMINENT variable which is responsible for storing the date of the next build release - when the game can't find that variable, it crashes. The fix just involves setting a value for that variable yourself.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've been trying for over an hour now to do this "fix" on a mac. How the heck do you find the strict.lua file on a mac. I'm searching google for the answer but best I got so far is open Finder, Go tab, press Alt to see library which I open but cannot find it there. I've opened steam to find where it saves and see folders and files there that I cannot see in Finder. 

 

If its so easy to just change the value of the early access imminent why can't Klei do it? 

 

edit - So I got this - Go to your Home Pathe (~)/Library/Application\ Support/Steam/SteamApps/common/InvisibleInc/InvisibleInc.app/Contents/Resources/client/states

 

So I get as far as the InvisibleInc.app part but cannot see Contents or anything after that

 

This is so frustrating. I hate Klei right now. Playing the game is a piece of cake compared to this nonsense 

Share this post


Link to post
Share on other sites
evulc    0

this is a great quick & dirty fix!

 

thanks so much!

 

 

You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.


You can "fix" this yourself by defining the "EARLY_ACCESS_IMMINENT" variable somewhere in one of the lua files. I put this line:

EARLY_ACCESS_IMMINENT = "Blah"

At the top of the <your steam folder>/SteamApps/common/InvisibleInc/client/strict.lua file and it doesn't crash now.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kerbox    0

In state-main-menu.lua, theres this:

--almost there!		if daysToNextBuild == nil or daysToNextBuild.day <= 1 then			updateStatus = EARLY_ACCESS_IMMINENT		else			updateStatus = string.format( STRINGS.UI.EARLY_ACCESS_DAYS, daysToNextBuild.day )		end

That's why it triggered today, and not before. It was a time bomb bug :p

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kerbox    0

As mentioned in obliviondolls's link, the line should of course be:

 

 

if daysToNextBuild == nil or daysToNextBuild.day <= 1 then

            updateStatus = STRINGS.UI.EARLY_ACCESS_IMMINENT

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bigfoot    2,146

FYI, I'm currently pushing a fix for this. It'll likely take about an hour for the fix to fully get through. Apologies for the mishap!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bigfoot    2,146

We pushed a hotfix and it is now live! It may take time to propagate but sometimes restarting Steam can help it along.

Share this post


Link to post
Share on other sites