Jump to content

Cpu usage really high after playing for a while


Spoofy

Recommended Posts

I've been struggling with this really odd and annoying problem where my cpu usage spikes and memory usage drops drastically after playing for a while. I have absolutely no idea what triggers it because sometimes I can play for 30 minutes then this problem starts, other times I can play for atleast 2 hours before it starts. I have updated all drivers, reinstalled the game, verified game files and disabled all mods without success. I am currently stuck playing on a laptop not designed for gaming but I did test my specs on game debate and I surpass the minimum requirements for this game by what I believe is quite alot.

I could really use some help with this.

 

Here is a screenshot of my task manager after playing the game for 25 minutes on a fresh world:

Spoiler

5c5f728405f44_Screenshot(22).thumb.png.7c5a25038c19e51c2ce6b52330f2ead6.png

I have also changed my nvidia settings to always use dedicated gpu instead of integrated.

log.txt

Link to comment
Share on other sites

  • Developer

Could you grab a performance report when the high CPU usage occurs? I'd like to see if I can spot anything that is not the way it's supposed to be.

(it could be that your world meets a specific worldgen criteria - I identified one - or does it happen on all worlds for you?)

See below on how to grab a performance report.

Thanks :)

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, bizziboi said:

(it could be that your world meets a specific worldgen criteria - I identified one - or does it happen on all worlds for you?)

It happens on all the worlds I create.

I just sent the performance report.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Please be aware that the content of this thread may be outdated and no longer applicable.

×
×
  • Create New...